A branded cup

door Redactie

Hoe duurzaam kan een kartonnen beker zijn? Wat kan een kartonnen beker toevoegen aan je merk? Soms komt duurzaamheid uit een volledige andere hoek.

Er is veel te doen over duurzaamheid. Ooit weleens stil gestaan bij de vraag: ‘is een stenen mok duurzamer dan een kartonnen beker?’ Hier zijn we nog steeds niet helemaal uit. Het is namelijk afhankelijk van de wijze van gebruik. Het produceren van een stenen mok kost per definitie veel meer dan het produceren van een kartonnen beker. Echter hoe maak je de ene schoon en hoe vaak hergebruik je de ander.

Kartonnen bekers zijn echter niet meer weg te denken uit de wereld van “merk activatie”. En stel je voor dat al die bekertjes die we nu kopen vanwege onze drang naar goede koffie in de morgen door de stenen variant vervangen. Hoeveel vaatwassers zouden er dan moeten draaien. Wat mij nog steeds een beetje bevreemd is de wijze waarop veel “healthy” dranken worden aangeboden: in plastic? Doorgaans hebben deze producenten duurzaamheid opgenomen in hun kern- of merkwaarden. Vreemd want over een ding kunnen we het inmiddels eens zijn: ‘plastic is niet duurzaam!’

Kartonnen bekers worden nog duurzamer als we er vervolgens wat meedoen. Op een van mijn trips was ik een aantal jaren geleden in Londen, waar ik tegenover het British Museum bij Starbucks zat te genieten van mijn Chai Tea Latte. Voor mij persoonlijk de beste start van een dag. Overigens ook als ik deze binnen drink wil ik hiervan genieten in een kartonnen beker! Ik stond bij de kassa en vergat bijna dat ik moest betalen, want ik was volledig geobsedeerd en gefascineerd door de achterwand waarop zich een waar kunstwerk ontvouwde van Starbucks-bekers. Deze waren door klanten omgetoverd tot ware kunstwerkjes. Wat mij betreft had het zo naar de overkant kunnen verhuizen om de bezoekers van het British Museum te fĂȘteren op een stukje hedendaagse kunst.

Zoals je kunt zien in deze video is deze “kunstuiting” inmiddels opgepakt door vele anderen. Dit is echt gratis merkactivatie en nog duurzaam ook.