Bomen!

door Marcel Hoes

Lees hier hoe deze creatieve bierbrouwer op een duurzame wijze CO2 compenseert.

Duurzaamheid als productconcept zien we vaker. Maar deze willen we jou zeker niet onthouden. De afgelopen jaren is bier bezig met een transformatie. Storten de grote brouwerijen zich massaal op IPA’s. Heeft elke bar in Nederland wel een paar speciaalbieren in huis en stellen sterrenkoks gerechten samen op basis van bieren. De microbrouwerijen blijven ook als paddenstoelen uit de grond schieten. Een van deze microbrouwerijen is het zeer succesvol “Bird Brewery”. In 2016 opgericht produceren zij bieren met een twist. De brouwerij won in de afgelopen jaren ruim 25 awards, zowel nationaal als internationaal, met de bieren waaronder beste Saison en IPA van Nederland. De meeste van hun bieren hebben namen van vogels, maar dan op een zeer creatieve manier. Namen zoals: ‘Datsmaaktnaar Meerkoet’ en ‘Datisandere Koekoek’ prijken op de flesjes.

Naast dat de mensen achter Bird Brewery gek zijn van bier zijn zij ook gepassioneerd over de natuur. Dit combineren zij binnen hun concept. Door hun succes begrepen zij al snel dat succes ook een prijs kent t.a.v. de natuur. Bij het brouwproces speelt water een belangrijke rol en ook de CO2 is groot. Om dit te compenseren werken zij samen met “Made Blue”. Dit jaar doneren ze 1.200.000 liter drinkwater.

Om CO2 te compenseren planten zij 10.000 bomen. Maar ze doen meer. De directe klanten van Bird Brewery zijn horecazaken en speciaalzaken. Deze noemen ze overigens geen klanten maar “groene nesten”. Voor elke liter verkocht bier doneren ze een boom. Men verwacht dit jaar 50.000 bomen te planten. Hierbij werken ze samen met “Trees for the Future”. Alles wordt dus gedaan rond het thema natuur.

Komend jaar hebben zij in dit kader een nieuw project: House of Bird. Een locatie voor hun eigen proeflokaal midden in het Diemerbos. Om dit te financieren zijn ze in 2018 een crowdfunding actie begonnen die inmiddels zeer succesvol is afgerond. We zijn benieuwd naar de opening zeker gezien het stilleggen van alle bouwprojecten in Nederland op basis van het stikstof besluit.

Een goed voorbeeld van merkwaarde bouwen o.b.v. duurzaamheid.