Amazon Go open!

door Marcel Hoes

Amazon Go. Is dit de nieuwe manier van shoppen? Ook bij Albert Heijn verdwijnen nu al de kassa’s met echte mensen erachter. Hoe leuk vinden wij dat eigenlijk. Of is dit een goed voorbeeld van Urban Marketing? Vinden de stedelingen dit prettiger winkelen of hebben ze gewoon minder tijd? De tijd zal het leren.

De toekomst is nu!

Bij de start van PitchPark.nl ging een van de eerste artikelen over het nieuwe winkelconcept van Amazon: Amazon Go. Een winkel waar geen wachtrijen zouden zijn en ook de kassière ontbrak. Dit was nog een toekomstvisie op dat moment.

Albert Heijn

Albert Heijn nam dit concept, van een in de toekomst zekere concurrent, zeer serieus. Inmiddels is er een proefopstelling (supermarkt) in het hoofdkantoor in Zaandam geopend. Albert Heijn gebruikt een andere techniek, die ons inziens complexer is dan wat Amazon doet. Maar het concept is hetzelfde. Waar Albert Heijn nog aan het testen en doorontwikkelen is, heeft Amazon in februari 2018 haar eerste winkel geopend in Seattle.

Veel mensen zullen dit concept graag ook in Nederland zien, maar of het wachttijden gaat verminderen betwijfelen wij. Okay er staan geen rijen voor de kassa’s, want die zijn er niet. Maar getuige het filmpje wel hele grote rijen voor de deur. De tijd zal het leren of dit de toekomst zal worden.