Ballonnen

door Marcel Hoes

Steeds meer gemeenten in Nederland doen het gebruik van ballonnen in de ban. Al menig APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is inmiddels aangepast en verbiedt het gebruik van ballonnen gevuld met helium bij evenementen. Het zal zeker niet lang meer duren voordat ook promotie-ballonnen, die vaak worden gebruikt in de detailhandel, worden verboden.

De kracht van ballonnen als promotiemiddel

Jonge kinderen zijn gek op ballonnen. Een ballon is ook een leuk en makkelijk decoratiemiddel wat meteen een feestelijke sfeer geeft. Voor de detailhandel is het een hele goedkope en makkelijke manier van promotie en trekt ook klanten, omdat kinderen graag een ballon willen hebben. Daarbij zit de kracht in de “exposure-tijd”. Er zijn weinig ouders die de moed hebben om de ballon kapot te prikken zodra ze de winkel hebben verlaten. Het gevolg is dat je kind op dat moment gewoon een lopende reclamezuil is.

Afbreekbare ballonnen

De ballonnen-fabrikanten zijn zich zeer bewust van het milieuprobleem. Daarom worden inmiddels alle ballonnen gemaakt van afbreekbare Latex. Echter dit betekent nog steeds dat ook dit in de natuur terecht komt. Veel dieren denken dat het hier voedsel betreft met alle gevolgen van dien. Ook de lintjes aan de ballonnen leveren een gevaar voor dier en milieu op. Hierop is inmiddels door de industrie wel een goed antwoord gevonden. Kijk maar naar deze video.

De lucht is verboden terrein!

Dat het oplaten van met helium gevulde ballonnen gaat verdwijnen dat lijkt ons wel zeker. De lucht is namelijk sowieso in ons tijdgewricht verboden terrein. We perken het gebruik van vuurwerk in. Naast het veiligheidsaspect geeft dit ook enorm veel vervuiling. Het gebruik van reclamevliegtuigen met sleep is bijna verdwenen. Ook drones mogen enkel onder strikte regels vliegen. Maar misschien zit hier wel de oplossing voor het ballonnenprobleem zoals in deze video te zien is. Moeten we wel zorgen dat de lintjes sterk genoeg zijn!