Dolf Weverink

door Redactie

De moekjes van Dolf Weverink

Over de auteur:

Dolf Weverink (1960) is schrijftrainer, schrijfcoach, tekstschrijver en uitgever.

Hij studeerde een jaar psychologie, daarna Nederlandse Taal- en Letterkunde; eerst in Groningen, later in Amsterdam waar hij aan de UvA zijn doctoraalfase afrondde. Al tijdens zijn studie werkte hij als redacteur, desk researcher en copywriter. Na bij een pensioenfonds, een reclamebureau en een opleider gewerkt te hebben, begon hij in 1994 voor zichzelf als tekstschrijver en trainer. Dolf traint, coacht en geeft uit in een netwerk van mensen die net zo veel van het vak houden als hijzelf.

‘The subtle art of not giving a f*ck’

‘The subtle art of not giving a f*ck’ met zijn geweldige titel en dito cover is helemaal ‘lit’, ofwel heel hip en populair. Voormalig blogger Mark Manson spaart in dit boek uit 2016 zichzelf niet (hij was een shithole in zijn jonge jaren) en roept je op om vooral wél een fuck te geven, maar dan om de dingen die er voor jou echt toe doen. Heel energiek, deze recht-voor-z’n-raap afrekening met ‘shitty values’ en het idee dat iedereen extraordinary moet zijn ‘You are not special’.

‘Een ontgoocheling’

Dan ‘Een ontgoocheling’ van Willem Elsschot, uit 1921. Dat begint zo: ‘
‘De Keizer was sigarenfabrikant. Veel geld verdiende hij niet, want hij werkte slechts met enkele mensen, had te weinig kapitaal en maakte geen reclame zodat hij niet vooruit kwam in de wereld.’ en dan weet je het wel. Geweldig verhaal over ondernemers en hun dromen in een taal die na bijna 100 jaar nog steeds fris aandoet. Minder bekend dan ‘Lijmen/Het been’, heel erg de moeite waard.

‘De zevende functie van taal’

‘De zevende functie van taal’ verscheen in 2016 en neemt je mee naar de jaren ’80 van de vorige eeuw. Wetenschappers en een commissaris van politie gaan op zoek naar het verhaal achter de verdachte dood van taalfilosoof Roland Barthes. Het draait allemaal om de zevende functie van taal, de ‘magische of bezweringsfunctie’ en de vraag of je er de presidentsverkiezingen mee kunt winnen. In het boek van Laurent Binet draait het om Mitterand. Trump stelt de vraag opnieuw.

 

Website

Het ligt voor de hand dat ik een site als onzetaal.nl noem, maar ik kies voor nordicar.nl. Daar vind je prachtige Volvo’s die op benzine, lpg of diesel rijden. Mag straks allemaal niet meer. Geniet er nu nog maar even van, nu het nog kan.
Mijn favoriet? De 1800ES uit de jaren ‘60/’70, ‘sneeuwwitje’. Nog even flink doorwerken, en opschieten want straks mag het niet meer…