Super Bowl

door Marcel Hoes

Super Bowl gaat over super cijfers. Adverteerders betalen de hoofdprijs aan zendtijd. Maar ja, als je in een keer 110.000.000 mensen kan bereiken!

Op 2 februari was de Super Bowl. Maar liefst 110 miljoen mensen bekeken dit evenement. De getallen die bij dit evenement horen zijn heel groot. Er wordt bijvoorbeeld 325.000.000 liter bier gedronken tijdens de Super Bowl. Men zegt dat er 1.250.000.000 kippenvleugels worden geconsumeerd tijdens de wedstrijd. Het waterverbruik tijdens de pauze is gelijk aan de hoeveelheid water die in 7 minuten over de Niagara Watervallen stroomt!

Maar dan de reclamezendtijd die wordt verkocht! Voor een 30 seconden spot moet een bedrag van meer dan 5 miljoen dollar worden betaald. Dat is 150.000 euro per seconde. Om dat alles een beetje te relativeren: dit betekent dat per kijker er 0,045 dollar cent wordt besteed.

De commercials zelf zijn eigenlijk alleen maar bedoeld voor dit ene moment. Ze zijn vaak spectaculair en doorspekt van grote sterren die hiermee, zoals je zult begrijpen, veel geld verdienen. Humor is het meest gebruikte concept. Het moet gezegd worden; er zitten erg leuke commercials bij.

American football wordt in Nederland niet veel bekeken, vandaar onderstaand een compilatie van de commercials van de Super Bowl 2020.